Място

Шумен е град в Североизточна България, административен и стопански център на област Шумен. Градът е десети по големина в страната.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Парк „Кьошковете“
Мястото е използвано за почивка още по време на Възраждането. Според легeндата тези, които желаят да се задомят, трябва да завържат парченце плат на клоните на дървета до чешмата и да пият от водата й. По един от туристическите маршрути е съхранен Фердинандовият надпис, който се свързва с военните маневри и посещението на австро-унгарския император Франц Йосиф в България през 1906 г.
Мемориален комплекс „Създатели на българската държава”
Идеята за изграждането на паметника възниква през 1977 г. при подготовката за честванията на 1300-годишнината от създаването на страната ни. Чрез образи, символи, надписи и вплетени в експозицията артефакти се разказва историята на България от VІІ до ІХ в , когато шуменският край е център на държавата. Монументът е дело на колектив от проектанти и изпълнители. Той е експониран за близко и далечно възприемане. От 30 км се откроява силует, състоящ се от осем тела от видим бетон, събиращи се във вид на спирала, символизираща постъпателния възход на българската държава.
Мадара
Мадара е култов център през ранното и късното българско Средновековие, за което благоприятстват освен природните дадености и близостта до Първата и Втората български столици Плиска и Преслав. Тук могат да се видят светилища, езическо капище, християнски черкви, параклиси. Най-забележителният паметник тук е уникалният скален релеф на Мадарския конник от 8 век. Без аналог в Европа, той е образец на старобългарското изкуство и символизира мощта и величието на българската държава. Надписите около него, изписани на гръцки език, разкриват моменти от управлението на трима български ханове – Тервел, Крумесис и Омуртаг. Мадарският конник е обявен от Юнеско за паметник със световно значение.
Плиска
Плиска е град в Североизточна България, област Шумен. Той е първата българска столица. Средновековна Плиска е възникнала като населено място скоро след историческата за българите победа над Византия през 681 г. Плиска е централна резиденция на българските владетели, първа столица и най-многолюден град на ранносредновековната българска държава.
Преслав
Град Велики Преслав се намира в Североизточна България, област Шумен. Велики Преслав е бил столица на Второто българско царство. Преслав е известен още с Преславската книжовна школа. Сред археологичните находки се намират керамичната икона на Св. Теодор Стратилат, Преславското златно съкровище и керамичният иконостас от Дворцовия манастир, уникална колекция от оловни печати, ценна сбирка от епиграфски паметници.